l′Olimpíada de Filologia Catalana

Bases

Benvolguts/Benvolgudes col·legues,

Amb l’objectiu de fer conéixer les titulacions que s’imparteixen a la Universitat d’Alacant, alguns departaments han preparat activitats diverses que de segur que seran interessants i profitoses per a l’alumnat de 2n de Batxillerat. En concret, el Departament de Filologia Catalana i l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana hem organitzat la IX Olimpíada de Filologia Catalana.

En aquesta Olimpíada podeu participar l’alumnat de 2n de Batxillerat de totes les modalitats de qualsevol centre públic, concertat o privat.

L’Olimpíada us ajudarà a preparar l’assignatura de Valencià: Llengua i Literatura i, també, l’examen de Selectivitat. A més, coneixereu alguns dels interessos, continguts, idees, documents i webs amb què es treballa en els graus de Llengua i Literatura de la Universitat d’Alacant i, sobretot, en el de Filologia Catalana.

L’activitat consta de dues fases:

En la fase eliminatòria, haureu de superar el que anomenem la Gimcana Virtual. Després d’inscriure-vos en l’enllaç https://lletres.ua.es/va/cultura/olimpiades-filologia-catalana.html (que serà actiu a partir del dia 8 de gener), caldrà que respongueu una bateria de preguntes en què haureu de realitzar petites recerques, sobretot, en documents web.

1. La Gimcana Virtual estarà activa del 7 de gener al 14 de febrer de 2020.

Cal que, en les dades de la inscripció, incorporeu el nom d’un professor/a que actuarà com a tutor/a de l’activitat. Us hi podrà ajudar, animar, organitzar, resoldre dubtes... però en cap cas us en podrà donar les respostes. Fins i tot, si ho considera adient, podrà dedicar alguna sessió de l’assignatura a treballar en la Gimcana Virtual a l’aula d’informàtica del vostre centre. Reviseu acuradament les dades d’inscripció, atés que s’usaran per a posar-se en contacte amb vosaltres.

Els/les alumnes podreu treballar individualment, per parelles o en petits grups, però recordeu que les respostes obligatòriament ens les haureu d’enviar a través del web de manera individual.

2. Una vegada tancada la Gimcana Virtual, l’aplicació informàtica farà el recompte i publicarà una llista de les persones que hauran quedat finalistes. Us enviarem un correu electrònic per a informar-vos d’aquells que hauran arribat a la Final.

Els finalistes haureu de desplaçar-vos a la Universitat d’Alacant el dia 5 de març de 2020 (s’anunciarà en https://lletres.ua.es/va/cultura/olimpiades-filologia-catalana.html). A les 10:00h del matí us convocarem en una aula, que està encara per determinar, on es farà la prova final. Evidentment, podreu venir el grup complet si voleu fer costat als/les finalistes!

Els aspirants disposareu d’una hora per a respondre una petita bateria de preguntes que tindran aproximadament el mateix format que les de la fase prèvia. Ací haureu de treballar individualment i el temari estarà més directament relacionat amb les proves de Selectivitat.

Una vegada contestades les preguntes, el jurat farà el recompte final i donarà els premis a les 13:00 h. En la concessió de premis no existirà possibilitat d’empat. El criteri que prendrà el jurat en aqueix cas serà inapel·lable. El jurat estarà format per diversos membres del Departament de Filologia Catalana i de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana.

3. Hi haurà tres premis sucosos en metàl·lic per als que guanyen: un 1r premi de 250 euros, un 2n premi de 200 euros i un tercer premi de 150 euros. Hi haurà accèssit. En aqueix cas es donarà un val per valor de 30€ que es bescanviarà per llibres a Compás (llibreria) de la UA. Cal afegir que el Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres d’Alacant lliurarà 60€ a l’estudiant que obtinga el 1r premi, també, per a l’adquisició de llibres. A més a més, hi haurà altres regals per a tots els que participeu en la Final, a banda del reconeixement merescut per l’esforç i per l’interés.

4. Els cinc guanyadors/es es comprometran a participar en la fase final autonòmica, la qual tindrà lloc el 25 d'abril de 2020 a la Universitat de València.

5. L’acte de lliurament de premis tindrà lloc el 17 de juny de 2020 a les 18:00h al Paranimf de la UA.

(Si teniu cap dubte, poseu-vos en contacte amb Sandra Montserrat montserrat.sandra5@gmail.com)

Ens agradaria moltíssim que tots, professorat i alumnat, us engrescàreu a participar-hi. De segur que gaudireu de l’experiència i aconseguireu, de passada, reforçar els objectius de l’assignatura i conéixer millor la Filologia Catalana. Animeu-vos-hi!

Una abraçada,

Marinela Garcia Sempere
Directora del Departament


Bases en versió PDF (449 KB)

Registre

Departament de Filologia Catalana IIFV