Benvingut, usuari desconegut | Accedir-hi

Informació

II SIMPOSI SOBRE L′ENSENYAMENT DE LA LITERATURA I DE LA LLENGUA

6 i 7 de març del 2015
Departament de Filologia Catalana
Universitat d′Alacant


El II Simposi sobre l′Ensenyament de la Literatura i de la Llengua se centrarà, en aquesta edició, en l′ensenyament de la literatura, tant a la universitat com al cicle educatiu immediatament anterior, ja que creiem necessari reflexionar sobre el seu paper en el món actual i sobre la pràctica docent que hauria d′acostar-la a l′alumnat. Això implica, per exemple, analitzar com treballem a classe l′educació estètica per a gaudir de la literatura, la construcció de la identitat a través dels textos que ens han definit com a col·lectivitat, l′estimulació de l′esperit crític, etc., i debatre noves idees i estratègies per a millorar la formació del nostre alumnat. En definitiva, pretenem destacar el valor de la literatura en la formació de ciutadans conscients, crítics, creatius i lliures i proposar metodologies docents que permeten desenvolupar aquestes competències, capacitats i actituds.

La connexió amb el professorat de l′ESO i batxillerat es concretarà en un pla de treball que començarà el març del 2014 i culminarà en el simposi, el 6 i 7 de març del 2015. Hi haurà una primera fase de contacte, en què el professorat interessat a col·laborar-hi coordinarà diversos fòrums sobre les línies de reflexió proposades, i el resultat d′aquestos debats donarà l′estructura final als tallers i ponències del simposi.


Objectius:

 1. Reflexionar sobre el paper de la literatura en la societat actual.
 2. Establir un estat de la qüestió sobre l′ensenyament de la literatura a partir del diàleg entre el professorat de secundària i la universitat.
 3. Plantejar una reflexió teòrica i pràctica sobre les línies d′investigació següents:
  1. Literatura i identitat, personal i col·lectiva
  2. Literatura i societat
  3. Literatura i construcció de pensament crític
  4. Literatura i gaudi (el plaer de la lectura; el valor estètic)
  5. Tractament integrat de l′ensenyament de la llengua i la literatura
  6. Tractament pedagògic de la literatura

Direcció: Anna Esteve i M. Àngels Francés

Secretaria: Carme Arronis i Héctor Càmara

Comité organitzador: Jordi Antolí, Eduard Baile, J. M. Baldaquí, Vicent Brotons, Dari Escandell, M. Jesús Francés, M. Àngels Fuster, Marinela Garcia, Toni Maestre, Isabel Marcillas, Llúcia Martín, Josep Martines, Vicent Martines, Elena Sánchez, Carles Segura, Joan Ignasi Soriano, Vicent Vidal.

Comité científic: Rafael Alemany (AVL), Glòria Bordons (UB), Joan Borja (Institut Alacantí de Cultura Joan Gil-Albert), Enric Cassany (UAB), Ana Margallo (UAB), Josep Anton Fernàndez (UOC), Francesc Foguet (UAB), Gemma Lluch (UV), Tomàs Martínez (UJI), Montserrat Palau (URV), Margalida Pons (UIB), Ramon X. Roselló (UV), Llorenç Soldevila (UVic), J. Ramon Veny (UDL)

Fins que el formulari d'inscripció no estiga disponible, ací teniu més informació sobre el procediment per a participar en el II Simposi i els terminis per a enviar materials.

facebook.com/pages/II-Simposi-dEnsenyament-de-la-Literatura-i-la-Llengua/474707545993123
@edUAFilcat · #ensenyamentLit